Izgalmas és olykor meghökkentő múlt századi utazásra hív a Dívány első könyve

2023-11-09

A szülési versenytől a bankrabló cipészekig – Meglepő hétköznapok a múlt század elejéről című kötetben többek között olyan kérdésekre találjuk meg a választ, hogy hogyan lesz egy csapatnyi cipészből bankrabló? Hogyan kerülhetett sor arra, hogy az amerikai állam tízezreket mérgezzen meg saját állampolgárai közül? Mitől számított igazán férfiasnak valaki a századelőn, vagy hogyan fürdőzött meztelenül, mégis decens módon egy nő?

A napokban került a könyvesboltok polcaira és a webshopok kínálatába a Dívány szerkesztőségének első könyve. A kötetben több mint 40 olyan izgalmas történet olvasható, melyek mind a múlt század eleji – egyes esetekben komikus, máskor pedig ma már bizarrnak ható – hétköznapokba repítenek vissza.

Reiber Gabriella, a Dívány főszerkesztője„A Dívány Időutazók podcast-sorozatához hasonlóan az új könyv alapját is a visszatekintés, a múltbeli történetek adják. Akik már beleszerettek az Időutazókba, azok biztosan értékelni fogják a könyv lapjain megelevenedő kultúrtörténeti utazást, de reméljük, hogy mások is kedvet kapnak az olvasáshoz” – mondta Reiber Gabriella, a divany.hu főszerkesztője.

A Dívány újságírói által felkutatott és megírt történetek fele a közel- és a távolabbi múlt Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket és eseményeket, Egyiptomtól Írországig, a volt Szovjetuniótól Kanadáig. Szó van bennük kegyetlen ír mosodákról, állatkertben mutogatott emberekről, az amerikai szesztilalom több tízezer áldozatáról, a Duna jegén tartott bulikról vagy éppen a föld legszerencsétlenebb embereiről.

Az érdekes, és olykor pedig egyenesen megdöbbentő történetek írásakor a szerkesztőség munkatársai igyekeztek a lehető legtöbb információt felkutatni az egyes témákkal kapcsolatban, időnként azonban őket is meglepték a furcsa, múltbeli tények.

„Amikor ezeket írtuk, mi is örömmel utaztunk vissza az időben, ez pedig megihlette kötetünk ötletgazdáját, Bálint Lilla újságírót. Így született kedvenc, múlt század eleji sztorijainkat összegyűjtve a Dívány első saját könyve” – mesélt a Dívány főszerkesztője. Reiber Gabriella arról is beszélt, hogy a kötetben nem jól ismert történelmi eseményeket írtak meg, hanem egy igen izgalmas korszak hétköznapi életét próbálták megmutatni, különösen a mai szemmel már meglepő, esetleg megmosolyogtató momentumokat idézték fel.

Meglepő és igaz sztorik

Tragikus és komikus történetek egyaránt felsorakoznak a kötet lapjain; van, amiből tanulni lehet, és akad olyan is, ami inkább elrettentő példaként szolgálhat. A könyvből kiderül például, hogy még száz éve sem érzéstelenítették azokat a csecsemőket, akiknek műtétre volt szüksége – nem könnyű olvasni sem, így viszont az olvasók megtudhatják, kinek köszönhető, hogy ma már egy babának sem kell szenvednie. Van olyan történet is, ami egyenesen megmosolyogtat, ilyen például a századelő társkereső hirdetései közt böngésző összeállítás, ami egyben azt is megmutatja: pénzes férjet fogni már régen is cél volt. Korabeli levelekből az is kirajzolódik, hogy milyen volt a második világháborúban kamasz lánynak lenni, de dédanyáink korából származó spórolási tippekről is szó esik a kiadványban, bár a toronyfőzés vagy a főzőláda kipróbáláshoz valószínűleg senki nem kap majd kedvet.

A szülési versenytől a bankrabló cipészekig – Meglepő hétköznapok a múlt század elejéről szerzői: Bálint Lilla, Buri Zsófia, Clerget-Tasi Barbara, Fenyvesi Zsófia, Kálmán Szonja és Rudolf Dániel. A könyv az Inda Press Kft. gondozásában jelent meg.

Hirdetnék